Kamenice

Opis

Kamenice Vrlo nepravilnog oblika nalik na kamen. Sastoji se od dvije ljušture od kojih je gornja spljoštena a donja udubljena. Živi na tvrdim predmetima pričvršćena sa donjom ljušturom. Kao i dagnja, hrani se planktonom kojeg dobiva usisavanjem morske vode. Kamenica je dvospolac sa velikim kapacitetom razmnožavanja na način da sjeme nošeno strujom uđe u otvorenu kamenicu unutar koje dolazi do oplodnje. Iz oplođene jajne stanice nastaje ličinka koja u trenutku zrelosti napušta kamenicu. Nošene morskim strujama ličinke lebde sve dok ne naiđu na neku čvrstu podlogu gdje ispuste vapnenastu sluz pomoću koje se pričvrste i tu počinju sa rastom.


Tehnologija uzgoja

Kamenice Kamenica se mrijesti dva puta godišnje (na proljeće i jesen) pa je potrebno pripremiti namjenske kolektore za prihvat mlađi. To mogu biti stari rabljeni pergolari, snopovi granja crnike ili plastične pločice koje se u današnje vrijeme najčešće koriste. Mjesec dana prije mrijesta kolektori se polažu u more kako bi se ličinke kamenica prihvati na podlogu.

Prihvaćenu mlađ puštamo na kolektorima odprilike 6 mjeseci kako bi postigla veličinu od 2-3 cm kada je spremna za skidanje sa kolektora i premiještanje u plastične košare u kojima raste do konzumne veličine, za što je potrebno još 12 do 18 mjeseci. U tom periodu potrebno je povremeno kontrolirati košare radi čišćenja od obraštaja.

Kamenice Kamenice

Prije plasiranja na tržište kamenice se čiste, peru i sortiraju te slažu u pakovine na način da se konkavni dio školjke okrene prema dolje.

Kamenice Meso kamenice je vrlo hranjivo, bogato bjelančevinama, ugljiko- hidratima i vitaminima A, B1, B2, C i D, te posebno cinkom koji sve više nedostaje u današnjoj modernoj prehrani.



Energetska i nutritivna vrijednost na 100 grama


Hranjive tvariMjerna jedinicaKoličina
Energetska vrijednostKcal/kJ49/225
Ukupno bjelančevinag30,68
Ukupno ugljikohidratag22,38
Ukupno mastig18,16
Dijetalna vlaknag3,28
Kolesterolmg125,40

* Izvor podataka: USDA National Nutrient Database for standard Reference, Release 16 (July 2003)


Izdvojili smo nekoliko jednostavnih recepata za pripremu. Isprobajte i uživajte u laganom obroku s okusom mora.

Recepti
Kamenice sa umakom od
crvene paprike
Sastojci:
  • 12 kamenica
  • 1 žličica maslaca
  • 1 crvena paprika
  • 1/2 čaše vrhnja
  • crni papar
Priprema:
  1. U rastopljeni maslac dodajte sitno narezanu papriku i kuhajte na laganoj vatri dok ne omekša.
  2. Dodajte papar i vrhnje te uz povremeno miješanje kuhajte dok smjesa ne zgusne.
  3. Otvorite kamenice i ostavite meso u oblom dijelu oklopa. Oprane i osušene kamenice posložite u posudu, na svaku dodajte žličicu umaka od paprike i pecite u zagrijanoj pečnici 10 minuta na 180°C.
Gratinirane kamenice
Sastojci:
  • 24 kamenice
  • 80 grama maslaca
  • 30 grama ribanog parmezana
  • krušne mrvice
  • nasjeckani češnjak i peršin
  • 30 grama ribanog ementalera
  • papar
  • sok od 1 limuna
  • malo bijelog vina
Priprema:
  1. Napravite smjesu od mrvica, sira, česna, peršina, papra, limuna i bijelog vina. Otvorite kamenice i ostavite meso u oblom dijelu oklopa.
  2. Oprane i osušene kamenice posložite u posudu, na svaku dodajte žličicu smjese i komadić maslaca na vrh.
  3. Gratinirajte u zagrijanoj pečnici na 180°C dok površina ne poprimi zlatnu boju.
Pohane kamenice
Sastojci:
  • 24 kamenice
  • 1/2 čaše vrhnja za kuhanje
  • 1 jaje
  • 1 žlica brašna
  • sol
  • papar
  • 1 limun
  • ulje za prženje
Priprema:
  1. Mikserom izradite smjesu od žutanjka, brašna, soli, papra i vrhnja. Posebno napravite snijeg od jednog bjelanjka i lagano ga umješajte u smjesu.
  2. Kamenice otvorite, izvadite meso i uronite na kratko u kipuću vodu.
  3. Procijeđene i osušene uvaljajte u smjesu i pecite na vrućem ulju dok ne poprime zlatnu boju. Poslužite s nekoliko kriška limuna.
Ražnjići od kamenica i
pršuta na roštilju
Sastojci:
  • kamenice
  • tanko narezani pršut
  • prepečeni kruh
  • maslac
Priprema:
  1. Kamenice otvorite, izvadite meso i umotajte ga u pršut. Tako pripremljeno nanižite na štapić za ražnjiće i pecite na roštilju oko 5 minuta.
  2. Prije posluživanja skinite kamenice sa štapića i servirajte na tostiranom kruhu kojeg ste premazali sa malo maslaca.