Opis
Vrlo nepravilnog oblika nalik na kamen. Sastoji se od dvije ljušture od kojih je gornja spljoštena a donja udubljena. Živi na tvrdim predmetima pričvršćena sa donjom ljušturom. Kao i dagnja, hrani se planktonom kojeg dobiva usisavanjem morske vode. Kamenica je dvospolac sa velikim kapacitetom razmnožavanja na način da sjeme nošeno strujom uđe u otvorenu kamenicu unutar koje dolazi do oplodnje. Iz oplođene jajne stanice nastaje ličinka koja u trenutku zrelosti napušta kamenicu. Nošene morskim strujama ličinke lebde sve dok ne naiđu na neku čvrstu podlogu gdje ispuste vapnenastu sluz pomoću koje se pričvrste i tu počinju sa rastom.
Tehnologija uzgoja
Kamenica se mrijesti dva puta godišnje (na proljeće i jesen) pa je potrebno pripremiti namjenske kolektore za prihvat mlađi. To mogu biti stari rabljeni pergolari, snopovi granja crnike ili plastične pločice koje se u današnje vrijeme najčešće koriste. Mjesec dana prije mrijesta kolektori se polažu u more kako bi se ličinke kamenica prihvati na podlogu.
Prihvaćenu mlađ puštamo na kolektorima odprilike 6 mjeseci kako bi postigla veličinu od 2-3 cm kada je spremna za skidanje sa kolektora i premiještanje u plastične košare u kojima raste do konzumne veličine, za što je potrebno još 12 do 18 mjeseci. U tom periodu potrebno je povremeno kontrolirati košare radi čišćenja od obraštaja.
Prije plasiranja na tržište kamenice se čiste, peru i sortiraju te slažu u pakovine na način da se konkavni dio školjke okrene prema dolje.
Meso kamenice je vrlo hranjivo, bogato bjelančevinama, ugljiko- hidratima i vitaminima A, B1, B2, C i D, te posebno cinkom koji sve više nedostaje u današnjoj modernoj prehrani.
Energetska i nutritivna vrijednost na 100 grama
| Hranjive tvari | Mjerna jedinica | Količina |
|---|---|---|
| Energetska vrijednost | Kcal/kJ | 49/225 |
| Ukupno bjelančevina | g | 30,68 |
| Ukupno ugljikohidrata | g | 22,38 |
| Ukupno masti | g | 18,16 |
| Dijetalna vlakna | g | 3,28 |
| Kolesterol | mg | 125,40 |
* Izvor podataka: USDA National Nutrient Database for standard Reference, Release 16 (July 2003)
Izdvojili smo nekoliko jednostavnih recepata za pripremu. Isprobajte i uživajte u laganom obroku s okusom mora.