Dagnje

Opis

Dagnje Sastavljena je od dvije potpuno iste duguljaste ljušture crno-modre boje,raste u grozdovima povezanim kaduljastim nitima koje izlučuje bisusna žljezda. Hrani se planktonom i algama a za dobar razvoj potrebna je i prisutnost slatke vode.Spolnu zrelost postiže nakon godinu dana a mrijesti se dva puta godišnje na proljeće i jesen. U trenutku mrijesta može ispustiti od 5 do 25 milijuna jajašca koja nošena strujom plutaju do neke čvrste podloge na koju se lovi, nastanjuje i nastavlja sa rastom . Proces uzgoja od larve do tržne veličine (6-8 cm)traje oko 18 mjeseci.


Tehnologija uzgoja

Dagnje Uzgoj dagnje podijeljeno je u dvije faze. Prva faza je prikupljanje mlađi u trenutku mrijesta postavljanjem kolektora za prihvat mlađi na uzgojne linije. Obično se koriste razne vrste konopa na koje se hvata mlađ.

Otprilike nakon 6 mjeseci slijedi druga faza kada je potrebno skinuti mlađ sa konopa i presaditi u plastične mrežaste cijevi (pergolare), postaviti iste na uzgojne linije za nastavak rasta do konzumne veličine.


Dagnje Dagnje

U trenutku kada je dagnja spremna za plasiranje na tržište, pergolari se vade iz mora, stavljaju u namjensku mašinu za odvajanje, pranje i selekciju nakon čega je spremna za pakiranje.

Dagnja je vrlo ukusna i hranjiva namirnica. U 100g mesa ima 86 kcal, 11.9% proteina, 2.24% masti i vrlo malu količinu ugljikohidrata. Bogata je vitaminima i posebno omega-3 masnim kiselinama. Radi svoje izvrsne energestske i nutritivne vrijednosti odličan je izbor za uvršatavnje u tjedni meni.


Dagnje Dagnje

Energetska i nutritivna vrijednost na 100 grama


Hranjive tvariMjerna jedinicaKoličina
Energetska vrijednostKcal/kJ86/359
Ukupno bjelančevinag11,90
Ukupno ugljikohidratag3,69
Ukupno mastig2,24
Dijetalna vlaknag0,00
Kolesterolmg28,00

* Izvor podataka: USDA National Nutrient Database for standard Reference, Release 16 (July 2003)


Izdvojili smo nekoliko jednostavnih recepata za pripremu. Isprobajte i uživajte u laganom obroku s okusom mora.

Recepti
Dagnje na mornarski način
Sastojci:
  • 1 kg dagnji
  • 5 češnja kosanog češnjaka 
  • 30 g kosanog peršina
  • 5 kolutića limuna
  • 1 dl bijelog vina
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 manja ljuta paprika
Priprema:
  1. Oprati i pod tekućom vodom očetkati dagnje, te im skinuti morsku svilu.
  2. Staviti ih u posudu, na vatru, zajedno sa uljem, češnjakom, limunom, smrvljenom paprikom i peršinom dok se školjke ne počnu otvarati.
  3. Zaliti vinom i nastaviti kuhati sve dok se sve školjke ne otvore, poslužiti.
Salata od dagnji i povrća
Sastojci:
  • 500 g dagnji
  • 300 g paradajza
  • 300 g paprike
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 2 glavice zelene salate
  • 1 glavica bijelog luka
  • ocat i sol
Priprema:
  1. Dagnje kratko obariti u kuhanoj slanoj vodi. Ocijedite,ohladite i očistite meso.
  2. Listove zelene salate iskidati. Sitno isjeckajte bijeli luk, papriku i paradajz te dodajte u ohlađene dagnje. Sve zajedno pomješajte te začinite uljem,octom i soli.
Ražnjići od dagnje i pancete
Sastojci:                   Za pivsko tijesto:
  • 40 kom većih dagnji
  • 20 dkg dimljene pancete
  • 1 limun
  • 8 štapića za ražnjiće
  • pivsko tijesto
  • ulje za prženje
  • 250 g brašna
  • 200 ml piva
  • 2 jaja
  • 2 bjelanjka
  • sol

Pivsko tijesto pripremite tako da brašno, jaja, sol i pivo izmiješajte u glatko tijesto. Ostavite tijesto 15 minuta mirovati. Zatim ga ponovno izmiješajte i dodajte snijeg od dobro ohlađenih bjelanaca koje niste prečvrsto istukli. Kuhačom ga umiješajte u tijesto.

Priprema:

Stavite dagnje u posudu na vatru i kuhajte dok se sve školjke ne otvore. Pustite da se ohlade pa izvadite meso. Dimljenu pancetu odrežite na kocke. Na svaki ražnjić nabodite 5 dagnja i 5 kocka pancete naizmjence, uvaljajte u pivsko tjesto i pržite na vrućem ulju dok tjesto ne poprimi zlatno žutu boju. Poslužite na
zagrijanoj posudi uz nekoliko
kriška limuna.

Gratinirane dagnje
Sastojci:
  • 20-ak velikih dagnji
  • 1 vezica kosanog peršina
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 grančica timijana
  • 3 žlice krušnih mrvica
  • 1dcl maslinovog ulja
  • papar u zrnu, sol
Priprema:

Oprane školjke stavite u veliku posudu na jaku vatru, uz stalno miješanje pustite da se otvore. Polovice školjaka u kojima je meso posložite u vatrostalnu zdjelu ili pleh za pečenje. Posebno u jednoj zdjelici pomiješajte krušne mrvice i kosani češnjak, peršin i timijan. Posolite, popaprite i dodajte malo ulja. Rasporedite pripremljenu smjesu u polovice školjki. Pospite sa malo ulja i gratinirajte u ugrijanoj pećnici nekoliko
minuta. Poslužite toplo.